Què És la Matèria en Realitat (i Per Què Res És Impossible)

Què és la matèriaLa matèria és un element molt important a la nostra vida per molts motius, però un d’ells és que és la principal raó per la qual creiem que hi ha coses impossibles.

Pensa-ho un moment: ¿quines coses creus que no es poden fer de cap manera?

¿Volar, per exemple? ¿Travessar parets? ¿Curar determinades malalties?

Si ens fixem en aquestes idees o altres de semblants, que són les que la majoria de la gent considera impossibles, veurem que estan directament relacionades amb la matèria.

En el món de la ment, per exemple, podem fer qualsevol cosa: podem pensar que volem o que travessem parets sense problemes. Ningú dubta d’això. Però creiem que fer-ho a la realitat física ja és una altra cosa.

I el motiu és la matèria.

Però, què és la matèria exactament?

Realment hi ha coses que no pot fer?

Avui parlarem en detall d’això.

La matèria és un obstacle molt més petit del que sembla.

Que És la Matèria segons la Ciència

Si ens fixem en els avenços que ha fet la ciència fins al dia d’avui i ens preguntem què és la matèria, la resposta hauria de ser: “encara no ho sabem.”

La ciència ha fet molts progressos, però encara no sap què és la matèria amb total exactitud.

Això per si sol ja ens hauria de fer dubtar abans d’afirmar que hi ha coses impossibles. Com podem estar totalment segurs que alguna cosa és impossible, si l’element que ho impedeix encara no sabem exactament què és?

Tot i així, encara que la ciència encara no ha descobert del tot què és la matèria, sí que ha fet molts avenços que ens poden servir per desvetllar una part del misteri.

Fa molt temps, els científics creien el mateix que creuen actualment moltes persones: que la matèria era completament sòlida. Veien una roca i pensaven: aquesta roca és dura i massissa; per això pesa tant, i per això no la podem travessar.

És el mateix que pensem molts de nosaltres. Veiem una taula i pensem: aquesta taula és sòlida i massissa. I el meu cos també és sòlid i massís en moltes zones. Per això xoquem.

Però, en algun moment, algú va dir: potser hauríem de comprovar-ho… Realment no sabem de què està feta la matèria. Què us sembla si intentem esbrinar-ho amb una mica més de rigor científic? A tots els va semblar una bona idea, així que es van posar a investigar. I aquesta investigació els va portar a una sèrie de resultats sorprenents.

Primer van descobrir que la matèria no era tan massissa com semblava a primera vista, sinó que està feta d’uns petits elements que van anomenar “àtoms”, i que entre àtom i àtom hi havia espai buit.

Durant un temps, van estar molt contents, perquè pensaven que els àtoms eren la matèria. Així que, en principi, havien resolt el misteri. Fins que algú va dir: sí, d’acord, la matèria està feta d’àtoms, però què són els àtoms? I van haver de tornar a la feina.

L’Enorme Buit que Hi Ha a la Matèria

Així doncs, els científics van començar a investigar què eren els àtoms exactament. I, al cap d’un temps, van descobrir que els àtoms estan molt lluny de ser massissos. De fet, són més d’un 99,9% espai buit. Van veure que els àtoms estan formats per un petit nucli (protons i neutrons), al voltant del qual orbiten unes partícules encara més petites: els electrons.

I entre el nucli i els electrons hi ha un immens espai buit.

Així que les muntanyes, els planetes, el teu cos, les plantes i totes les altres coses que semblen sòlides i massisses, en realitat són, bàsicament, espai buit.

Sorprenent, oi?

Doncs encara hi ha més coses.

Descobrir que la matèria era espai buit va ser un gran xoc per als científics, i per a la humanitat en general. De fet, fa molts anys que es va descobrir això, i encara no ho hem assumit.

Molts d’ells, per intentar recuperar-se de l’impacte, van dir: d’acord, resulta que la realitat, que semblava supersòlida, està pràcticament buida. Però no perdem els nervis, com a mínim hem trobat què és la matèria. La matèria són els protons, els neutrons i els electrons. Això sí que és sòlid. I tranquils per la feina feta, se’n van anar a casa a descansar.

Fins que algú va dir: teniu raó, la matèria està feta d’electrons, protons i neutrons; però què són aquestes partícules? I tots a treballar una altra vegada.

Després de molts esforços, van veure que els protons i els neutrons estaven fets d’unes partícules encara més petites, que van anomenar quarks. De manera que la matèria, que semblava un 99,999 % espai buit, en realitat era un 99,99999… % espai buit (no sé quin és el número exacte de “9” darrere de la coma, però són uns quants) .

Aquest cop, però, no van deixar la feina. Abans que ningú digués res, ja van començar a buscar de què estan fets els quarks.

Que jo sàpiga, encara no ho han descobert. La teoria que té més força actualment és la Teoria de Cordes, segons la qual tot està format per unes partícules hiper-mega-diminutes anomenades “cordes”. Però encara ningú les ha pogut detectar de cap manera, així que no sabem si aquesta teoria és certa o no.

Si s’acaba confirmant, resultarà que la matèria en realitat és un 99,99999999… % espai buit.

I, per descomptat, encara quedarà buscar què són les cordes.

Què És la Matèria en Realitat

Resumint tot el que hem explicat, podem veure com ha canviat el que sabem de la matèria a mesura que ha anat avançant la ciència:

  • Al principi de tot: matèria 100 % sòlida. És a dir, 0 % d’espai buit dins de la matèria.
  • Descobriment de l’àtom: la matèria és 99,9 % espai buit.
  • Descobriment dels electrons, protons i neutrons: 99,999… % espai buit.
  • Descobriment dels quarks: 99,99999… % espai buit.
  • Si es confirma la Teoria de Cordes: 99,99999999… % espai buit.

No conec el nombre exacte de nous darrere de les comes, però independentment d’això, el fet important és veure que com més aprofundeixen els científics en la matèria, més espai buit veuen que hi ha en ella.

Per a mi, és bastant clar cap a on apunta això: la matèria és 100 % espai buit.

Aquesta última afirmació no és ciència, per descomptat, però encaixa perfectament amb el que la ciència està validant amb els seus experiments.

La matèria no és sòlida.

La matèria és espai buit.

I hem de prendre consciència d’aquest fet, i assumir-lo plenament, si volem deixar enrere les nostres limitacions.

Quan pensis que tens alguna limitació física –no em puc aprimar, no puc aconseguir una casa amb jardí, no puc guarir-me de tal malaltia, etc.–, recorda que estàs parlant de coses que són espai buit.

En el fons, són pura llum.

Creus que hi ha alguna cosa que la llum no pot fer?

Una abraçada,

Jan

5 respostes a “Què És la Matèria en Realitat (i Per Què Res És Impossible)”

Gràcies, Jan, cada article que m’ envies està molt clarament explicat, i encara mi enganxo més, una abraçada de llum i no deixis mai de publicar, ens ajudes molt amb les teves paraules, i ho apliquem, i ho reenviem a la nostra gent de confiança.

Hola Jan!!!
Si tot és espai buit s’entén que tot és el mateix i que en diferenciem les qualitats segons l’energia que mou aquest espai buit. Si?

La meva opinió és que la matèria son pensaments. Tot són pensaments en realitat. Quan somiem dues coses diferents, com per exemple una roca i una cadira, quina diferència hi ha entre aquesta roca i aquesta cadira? La diferència es simplement els pensaments que tenim en somiar. Doncs a la vida material és molt semblant. Tot el que ens envolta, que sembla sòlid, en realitat són pensaments.

Respon

Acabo de trobar els teus escrits i m’han fascinat per la senzillesa amb que expliques temes de tan trascendents. Gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.