Què És l’Astrologia Realment i Com Funciona a Nivell Profund

qué es la astrologíaL’astrologia és una disciplina que ocupa un lloc molt curiós a la nostra societat.

Per un costat, és enormement coneguda. Tothom sap que existeix la astrologia. I tothom sap quin és el seu signe del zodíac.

Però per l’altre, actualment gaudeix de poc respecte i reconeixement a nivell general. Moltes persones, especialment a la cultura occidental, creuen que no té sentit, i fins i tot que és un engany.

Per aquest motiu, en aquest article parlarem en detall de què és l’astrologia.

El principi bàsic en què es basa és molt profund, i diu molt del que som en realitat.

Què És l’Astrologia

Per començar, parlarem primer de què és l’astrologia a grans trets i de les dades que utilitza per treballar. I després entrarem una mica més en detall en com funciona.

L’astrologia és una disciplina que es basa en observar els astres que ens envolten i estudiar la relació que tenen amb nosaltres. És a dir, l’astrologia s’encarrega d’observar la posició dels astres respecte a la Terra en cada moment del temps, i d’estudiar com aquesta posició es relaciona amb la nostra vida.

Aquest estudi parteix d’un fet molt important: totes les òrbites dels planetes del Sistema Solar estan contingudes en un mateix pla. És a dir, els planetes no orbiten al voltant del Sol cadascun amb una òrbita en un pla diferent, com mostra la següent figura: que es la astrología 1 - catSinó així, amb totes les òrbites al mateix pla: que es la astrología 2Gràcies a aquest fet, podem dibuixar en un full de paper pla una representació de com estan situats els planetes en cada instant de el temps. Per exemple, observant el Sistema Solar des de “dalt”, podem imaginar que en un moment donat els planetes estan així: que es la astrología 3I si ho mirem des d’un “costat”, es veuria així, amb tots els planetes i el Sol alineats en una recta: que es la astrología 4Aquest és el primer conjunt de dades que utilitza l’astrologia: la posició dels planetes del Sistema Solar, sabent que són tots en un mateix pla.

Però a més a més dels planetes, més enllà del Sistema Solar hi ha moltes d’estrelles, a les que agrupem en forma de constel·lacions. I l’astrologia també en fa servir algunes (de seguida veurem per què unes sí i unes altres no).

Constel·lacions n’hi ha moltes, i ens envolten en totes les direccions. Així: que es la astrología 5Però n’hi ha un grup que són especials, perquè són les que són a prop del pla on orbiten els planetes. Aquestes són les constel·lacions que es fan servir en astrologia: les anomenades constel·lacions del zodíac: que es la astrología 6 - catQue, si les mirem des de “dalt”, es veurien així: que es la astrología 7 - catAixí doncs, les constel·lacions del zodíac són el grup de constel·lacions que coincideixen amb el pla de les òrbites dels planetes. Això fa que els planetes i les constel·lacions del zodíac es puguin alinear. És a dir, quan des de la Terra observem un determinat planeta, “darrere” té una constel·lació del zodíac.

Per exemple, imaginem que som al punt (1) de la Terra del següent dibuix: que es la astrología 8 - catDes d’aquesta posició, si mirem en direcció al Sol, darrere hi haurà la constel·lació de Sagitari. I si mirem en direcció a Mart, darrere hi haurà Peixos. Amb les altres constel·lacions que no són les del zodíac (Orió, Cassiopea, Centaure…) això no passa, perquè són en un pla diferent.

Per aquesta raó, des de l’antiguitat, aquestes dotze constel·lacions han cridat molt l’atenció a la humanitat i han tingut una consideració especial.

(Nota important: des d’un punt de vista astronòmic, hi ha diverses coses aquí explicades que no són estrictament correctes: les constel·lacions no són grups d’estrelles que estan juntes, sinó que ho sembla en mirar-les des de la Terra; les 12 constel·lacions del zodíac no estan distribuïdes uniformement al voltant de el sistema solar, com sembla a la figura anterior… És una simplificació per explicar més fàcilment el concepte principal.)

La Carta Natal: els Astres Vistos des de la Terra en el Moment que Vas Néixer

Fins ara hem parlat de la situació dels planetes i de les constel·lacions imaginant que els observem des de fora de la Terra. Però la pregunta important per a l’astrologia és: i com es veuen des de la Terra?

I més concretament: com es veien exactament en el moment que vam néixer?

Per respondre aquesta pregunta, ens cal saber com estaven els astres en el moment de néixer, i també el punt exacte on vam néixer, perquè en un mateix moment, el cel es veu diferent depenent del lloc de la Terra on som.

Per exemple, podem preguntar-nos com veuria el cel una persona que va néixer en el punt (1) de la Terra de la figura anterior. Si ens imaginem que som en aquest punt i mirem cap al cel, podem veure que seria una cosa així: que es la astrología 9 - catLa línia verda horitzontal d’aquest dibuix representa la superfície de la Terra. Tot el que es troba per sota d’aquesta línia no era visible en aquell moment, perquè estava per sota de la línia de l’horitzó. En canvi, tot el que està per sobre si era visible.

El Sol, Venus i Mercuri si eren visibles i, vistos des del punt (1), semblaven estar bastant junts. Mart, en canvi, no era visible en trobar-se una mica per sota de l’horitzó

Pel que fa a les constel·lacions, serien visibles les d’Aquari, Capricorn, Sagitari, Escorpió, Balança, Cranc i Lleó. I el Sol, Mercuri i Venus estarien alineats amb Sagitari.

D’altra banda, Peixos, Àries, Taure, Bessons i Verge no serien visibles. I Mart estaria alineat amb Peixos.

I això, si li afegim els altres elements principals del Sistema Solar (la Lluna, Júpiter, Saturn, Urà, Neptú i Plutó) és la carta natal: la situació dels astres tal com es veien en el lloc i el moment exacte que vas néixer.

Com Funciona l’Astrologia

Personalment, més enllà de si creiem en l’astrologia o no, la idea de posar atenció a com es veia el cel en el moment de néixer em sembla preciosa.

Si calcules la teva carta natal, tindràs una representació gràfica de com estava l’univers quan vas néixer. Podríem dir que l’univers es va preparar per rebre’t. És una cosa única i molt personal. Ningú més tenia el cel que tu tenies quan vas arribar al món.

Però l’astrologia no es queda només amb aquesta bonica imatge i ja està, sinó que fa un pas més. A partir de la posició dels astres en cada moment, s’encarrega d’analitzar diverses característiques i d’estudiar la seva relació amb la nostra vida: la posició de cada planeta, la constel·lació que hi ha darrere de cada planeta, la posició de cada constel·lació, etc.

No entrarem ara en els detalls del significat de les diferents posicions dels astres. Però sí que abordarem una altra qüestió molt important: i com funciona?

Per què la posició dels astres en néixer està relacionada amb nosaltres?

Doncs per un fet molt profund i conegut: tot és una unitat. No hi ha res que estigui separat de res. Tot està unit. Fins i tot la ciència ho sap (tens més informació sobre això aquí).

I com que tot està unit, tot té relació amb tot.

En el fons, la posició dels planetes no té una rellevància especial a la nostra vida. No és que els astres siguin especials perquè tenen una informació única sobre nosaltres. En realitat, tot té informació sobre nosaltres.

Si vas passejant pel bosc i agafes una fulla d’arbre de terra, aquesta fulla tindrà informació sobre tu.

Els ocells que volen al cel tenen informació sobre tu.

L’edifici que veus quan mires per la finestra té informació sobre tu.

Tot té informació sobre tu.

I de la mateixa manera que l’astrologia estudia la posició dels astres, podria haver-hi altres disciplines que estudiessin les fulles dels arbres, la forma dels edificis, els ocells del cel o qualsevol altra cosa.

Qualsevol part de l’univers conté informació sobre tota la resta.

Perquè tot forma una unitat.

I llavors, per què els astres?

Arribats fins aquí, podríem preguntar-nos: i per què analitzem els astres i no una altra cosa? Per què l’astrologia s’ha popularitzat tant?

Per començar, és important recordar que sí que hi ha altres disciplines que analitzen altres elements de la vida de manera semblant a l’astrologia. La numerologia, per exemple, estudia els números de la nostra vida. I el principi bàsic és el mateix: com que tot és una unitat, podem trobar informació de tot a qualsevol cosa.

Però és cert que l’astrologia és segurament la més coneguda. I això és per dos motius principals.

El primer és que és relativament senzill obtenir les dades per treballar. Atès que el moviment dels astres està molt ben estudiat, és molt fàcil saber la posició que tenien quan vam néixer. Si volguéssim saber com estaven en aquell moment els ocells al cel, les fulles dels arbres o altres coses semblants, seria molt més difícil.

I a més a més d’això, les dades amb què treballa l’astrologia fan que la imatge obtinguda sigui força completa. Per començar, l’astrologia ens té en compte a nosaltres com a éssers individuals, perquè se centra en el lloc i el moment exacte on vam néixer. A més a més, també té en compte el cosmos més proper, perquè observa la posició dels planetes del Sistema Solar. I, finalment, té en compte l’Univers més ampli, en prendre en consideració les constel·lacions.

Per a mi, aquesta imatge tan àmplia és un dels seus punts més forts.

L’astrologia, ben estudiada i entesa, és una eina molt poderosa d’autoconeixement. Podem descobrir moltes coses de nosaltres estudiant com estaven els astres quan vam néixer. Però per sobre de tot, el simple fet de tenir present l’univers que ens envolta és un recordatori que som part d’una cosa molt més gran.

Hi ha moltes persones que dubten de l’astrologia perquè encara no comprenem bé el mecanisme exacte mitjançant el qual els astres influeixen en la nostra vida. I es pregunten com pot tenir relació una cosa amb l’altra.

Però, personalment, crec que aquesta no és la pregunta més encertada.

Per a mi, la millor pregunta és: com podria no tenir-ne?

Som tots una unitat.

Com podria no tenir-ne?

Una forta abraçada,

Jan

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.