Si tens nens petits, és molt possible que t’hagis plantejat què és millor, vacunar o no vacunar. Fins fa poc, els beneficis de les vacunes semblaven estar fora de qualsevol dubte, però ara cada vegada hi ha més gent que se n’adona que, en realitat, no en sabem pràcticament res de les vacunes.
Aquest és el meu cas, i quan va néixer el nostre fill, la meva dona i jo vam donar-li moltes voltes a aquest tema. Al final vam decidir no vacunar, com a mínim de moment.
Per si et trobes en la mateixa situació, m’agradaria compartir amb tu els motius que ens van portar a prendre aquesta decisió. No perquè cregui que hagis de fer el mateix, sinó perquè penso que és molt positiu parlar del tema obertament.
Vacunar És un Acte de Fe
Personalment, crec que és important adonar-se que, si no ets un biòleg expert en vacunes, vacunar és un acte de fe. Molts metges afirmen que les vacunes són positives, i nosaltres ens ho creiem sense saber si és veritat o no.
No sabem quines proves han fet, ni com les han fet. Simplement creiem cegament el que ens diuen, i vacunem els nostres fills. La pregunta és: està justificada aquesta confiança cega?
Els Efectes de les Vacunes No Estan Gens Clars
Com a pare, i com a professional de la salut, vaig decidir que no volia prendre aquesta decisió a cegues, i durant un temps vaig intentar informar-me sobre les vacunes. I al final només em va quedar una cosa clara: que no està gens clar si són bones o no. Pel que he pogut esbrinar, no hi ha cap estudi ferm sobre l’efecte de les vacunes a llarg termini. Així que, que jo sàpiga, ningú sap del cert si són segures o no.
També depèn, però, de com definim el terme “segures”. Si amb això volen dir simplement que la majoria de nens no tenen problemes molt greus durant els mesos següents a la seva administració (dic la majoria, perquè, malauradament, alguns sí que en tenen) llavors en principi sí que ho són. Però, per a mi, aquest terme és una mica més ampli. Quins efectes a llarg termini tenen les vacunes en la nostra salut? Poden debilitar-nos? Alteren les funcions normals del cos? No se sap. No hi ha estudis ferms sobre això.
En el llibre “Cómo criar un hijo sano a pesar de su médico”, el pediatra Robert S. Mendelsohn proposa que si el teu metge et diu que les vacunes no tenen cap perill, li demanis en quin estudi es basa per fer aquesta afirmació. A veure què diu…
Per altra banda, hi ha molts col·lectius anti-vacunes que diuen que no s’ha de vacunar perquè és la causa de moltes malalties: autisme, al·lèrgies, infeccions, etc. També n’hi ha que creuen que, a través de les vacunes, ens introdueixen substàncies per influir en el nostre comportament.
Personalment, crec que és molt possible que algunes d’aquestes teories siguin certes. Però no ho sé segur, i crec que molts dels que les secunden tampoc ho saben.
Així que, com a mínim jo, tinc clar que el tema de les vacunes no està gens clar. I quan es tracta d’introduir-li substàncies estranyes al meu fill, si no ho tinc clar, no ho faig.
La Majoria de Metges No Són Experts en Vacunes
Fa poc vaig conèixer una estudiant de Medecina que estava a punt d’acabar la carrera. Aprofitant l’ocasió, li vaig preguntar quantes assignatures sobre vacunes havia fet. Jo ja m’esperava que el número no seria gaire alt, però la resposta em va deixar de pedra: zero.
Em va explicar que simplement un dia, durant un parell d’hores, els van explicar el calendari de vacunació. Els van dir, tal mes es posa tal vacuna, i tal mes es posa tal altra. I ja està. A vacunar.
És possible que altres universitats funcionin una mica diferent (posaria la ma al foc que segurament no, però haig de reconèixer que no ho sé). I també és veritat que molts metges s’informen pel seu compte. Però, malgrat això, crec que molts professionals de la salut no tenen cap formació profunda i rigorosa sobre vacunes. I aquests professionals són alguns dels que et diuen que tranquil, que les vacunes no tenen cap perill, i que et miren malament, o fins i tot s’enfaden, si dius que no vols vacunar.
Així que, per molt que porti una bata blanca, et recomano que no et deixis intimidar i que, abans de confiar en el seu criteri, li preguntis al teu metge quina formació té sobre vacunes.
Hi Ha un Gran Interès Econòmic Darrere de les Vacunes
Hi ha molta gent que, quan sent a parlar de teories de la conspiració per dominar el món, se’n riu dient que això només passa a les pel·lícules. Fins fa no gaire, jo era un d’aquests.
Però, independentment de fins a on arriba l’ànsia de poder dels que són a dalt, i de què en pensis tu sobre el tema, és evident que les vacunes són un negoci impressionant. Amb això, crec que n’hi ha més que de sobres per sospitar una mica.
Tenint en compte tot això, la meva dona i jo, entre vacunar o no vacunar, vam triar la segona opció. No és una decisió definitiva, perquè podem vacunar en qualsevol moment si canviem d’opinió. Tampoc sé 100% segur si és la decisió correcta, però estic tranquil, perquè ens hem informat i hem decidit el que crèiem que era millor. Crec això és tot el que pot fer un pare.
P.D. Si vols més informació sobre el tema, el vídeo “¿Vacunar o no? Una difícil decisión. ¿Cómo afrontarla?”, de la Dr. Lua Català, és molt interessant.
Bé, com sempre, aquesta és la meva opinió. Quina és la teva? Has decidit vacunar el teu fill? Per què? Deixa un comentari i comparteix el teu punt de vista!
9 respostes a “Vacunar o No Vacunar – Quina Opció Triar?”
Segurament no coneixes ja a ningú de menys de 50 anys que hagi passat la polio. Segurament les vacunes i tenen alguna cosa a veure no?
Tu pots no vacunar de la polio al teu fill perquè tots els altres si que ho estan, i per tant la malaltia no es transmet, ja que no pot fer-ho. Però si una quantitat important de la població deixa de vacunar-se llavors el teu fill deixarà d’estar segur, perquè només que un no vacunat agafi la polio, llavors aquesta es pot escampar ràpidament entre no vacunats.
És cert que el món de les farmacèutiques i la seva relació amb el poder és complexe, però el problema no és si vacunar o no, sinó fer pressió a les nostres autoritats sanitàries perque el seu objectiu sigui garantir la nostra seguretat i no els seus beneficis…
Hola Joan,
Estic d’acord amb la idea general del que comentes. És molt possible que les vacunes tinguin efectes positius. Però també hi ha altres factors pels quals algunes malalties han desaparegut: millora general de la higiene, de l’alimentació, etc. Com estaríem sense vacunes? No ho sabem. També és important tenir en compte a canvi de què obtenim aquests suposats beneficis. Tenen efectes perjudicials a llarg termini? Tampoc ho sabem.
L’argument de la por (si molta gent no es vacuna les malalties tornaran) és un dels més utilitzats pels defensors de les vacunes. No sé si tenen raó o no, però a mi personalment, la por com a argument no m’agrada.
Estic totalment d’acord amb l’últim que comentes: si les autoritats i les farmacèutiques fossin honestes, no hauríem de preocupar-nos per si vacunar o no, perquè podríem confiar en elles plenament. Malauradament, de moment crec que no és així.
Una abraçada i gràcies per la teva aportació!
Espere que l’exemple del coronavirus t’hagi fet respondre a la pregunta “Com estariem sense vacunes?” Aixó sí, igual també “opines” que no existeix i que és un complot per controlar la població… vaja, que més valdria que dediquessis el temps que perds en buscar per internet les “opinions” a aplicar el mètode científic per intentar verificar si una opinió és certa o no.
És cert que les vacunes han tingut efectes positius, en cada lloc i en cada moment. Però un tema que també és important és: si vacunem, de què vacunem? És evident que no és el mateix vacunar de la pòlio que vacunar de la varicel·la. La majoria de nosaltres vam passar la varicel·la de petits i no ens va passar res; el nostre sistema immunològic va fer la seva funció de manera natural.
Em va dir un metge un dia que des que els nens es vacunen de la varicel·la, els xarampions són molt més forts. Realment es coneixen a fons els efectes de les vacunes? I cal vacunar per tot, absolutament tot?
Jo no estic en contra de les vacunes, però sí de la vacunació lliure, conscient i informada. Com tot.
Volia dir que no estic en contra de les vacunes, però sí A FAVOR de la vacunació lliure, conscient i informada. Com tot.
Hola Jan. He visto este video hoy y me he acordado de tu entrada en el blog
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eoyYNNE20TI
Muy interesante. Des de mi punto de vista, es un claro ejemplo de cómo utilizar el miedo para imponer una idea: “haz tal cosa (la que yo digo, claro), o si no estarás muy mal.” Personalmente, no suelo hacer mucho caso a los que utilizan el miedo como argumento.
M’ha encantat el teu post i com a mare que en el seu dia vaig prendre la mateixa decisió i professional de la salut, comparteixo totalment el teu punt de vista. Gràcies
Bon dia, després de la lectura d’aquesta entrada m’he quedat sorprès quan has dit que els metges que has preguntat sobre la seguretat de la vacuna, no en tinguessin cap referència. En un moment he trobat el següent wrb amb diversos articles que parla sobre la seguretat i tests de certes vacunes. https://www.healthychildren.org/Spanish/safety-prevention/immunizations/Paginas/vaccine-studies-examine-the-evidence.aspx
Per altra banda, no sé fins a quin punt un metge ha de saber com es fa una vacuna més enllà dels conceptes bàsics. És com si al mecànic li demanem que com sap ell que la màquina que endolla al nostre cotxe dona la informació d’errors correctament. I com es fabrica. Serà perquè ha complert un srguit de requisits de fabricació, testejos i altres abans de posar a la venda. El mateix que una vacuna, no?
Al final suposo que es redueix a si simplement vols o no vacunar, si no vols, doncs molt bé, i si vols, també. No cal desqualificar l’altra part.