Avui volia compartir amb tu un exercici molt efectiu per descobrir i sanar les teves creences més profundes.
Aquest és un dels passos més importants si volem millorar alguna cosa de la nostra vida.
És igual si volem resoldre un problema que ens preocupa o aconseguir un objectiu que desitgem, la clau sempre és la mateixa: canviar les nostres creences.
Perquè, en última instà ncia, tot depèn de les nostres creences.
Tot el que ens passa, depèn del que creiem.
Aquest és un fet que sovint ens costa acceptar, perquè estem molt acostumats a pensar que la nostra vida depèn principalment de factors externs.
Però no és aixÃ.
La clau es troba en els nostres pensaments i les nostres creences.
I avui aprendrem a sanar-les d’arrel.
¿De Què Depèn Tot el que Ens Passa?
A l’article de la setmana passada vam parlar del paper que tenen les creences a la nostra vida. Si no el vas veure, et deixo aquà l’enllaç per si el vols llegir: Com Agafar les Regnes de la Teva Vida i Dirigir-la cap a on Tu Vulguis.
Avui farem un breu repàs del que vam explicar en aquest article, perquè quedi clara la importà ncia de les creences, i després farem l’exercici per sanar-les.
La setmana passada dèiem que la base de la nostra vida es pot resumir en el següent esquema: Per una banda tenim el que sentim a nivell emocional, i per una altra el que ens passa a nivell fÃsic: les experiències que vivim i el que succeeix al nostre entorn. I aquestes dues coses depenen dels nostres pensaments. En funció del que pensem ens sentim d’una determinada manera i ens passen unes determinades coses.
I és relativament senzill comprovar-ho.
La relació entre el que sentim i el que pensem és molt fà cil de veure perquè és directa i immediata. El que sentim en cada instant de la nostra vida depèn directament del que estem pensant en aquest mateix moment.
Si vols comprovar-ho, només has de fixar-te en el que sents i en el que penses en el teu dia a dia. Si en un moment donat et sents bé, i et fixes en el que estàs pensant en aquell mateix moment, veuràs que estàs pensat en coses agradables per a tu. I si en un altre moment et sents malament, veuràs que estàs pensant en coses desagradables.
Per un altre costat, la relació entre el que pensem i el que ens passa a nivell extern també és molt intensa, però no és tan directa ni immediata com en el cas de les emocions. L’essència del que pensem s’acaba manifestant a la nostra vida, però no ho fa de la mateixa manera exacta a com ho hem pensat ni tampoc en el mateix moment. Per això de vegades sembla que no estan relacionats.
Però sà que ho estan. El que ens passa a nivell extern és una manifestació a mig i llarg termini de l’essència dels nostres pensaments.
I en l’article que et comentava hi ha exercici molt senzill per comprovar-ho. Si tens dubtes, pots fer-lo i ho veurà s amb molta claredat.
Aquest és un pas molt important en la nostra evolució personal: adonar-nos que tot depèn dels nostres pensaments. Mentre no prenguem consciència d’aquest fet, no podrem tenir el control de la nostra vida.
A més a més, en aquell article explicà vem també que els nostres pensaments depenen de les nostres creences. En funció del que creiem, pensem unes coses o unes altres.
Si tenim creences negatives, tindrem pensaments de dificultat i rebuig cap a la vida. I si tenim creences positives, tindrem pensaments constructius i lluminosos.
Aixà doncs, ens queda aquest esquema més complet: Les nostres creences determinen els nostres pensaments, i els nostres pensaments determinen el que sentim en cada moment i el que ens acaba passant a mig i llarg termini.
Aixà que si volem canviar alguna circumstà ncia de la nostra vida, hem de canviar les creences que l’estan generant.
La gran pregunta és: i això, com ho podem fer?
Doncs bé, aquesta és la pregunta que respondrem avui.
Com Sanar les Nostres Creences
Bà sicament, hem de fer dues coses: primer, descobrir les creences que estan limitant la nostra vida. Si hi ha alguna cosa que ens preocupa, veure quines creences hi ha al darrere. I després, canviar-les per unes altres més constructives.
El segon pas, el de canviar les creences quan ja les hem identificat, és relativament senzill, perquè tenim una eina molt efectiva que ens permet fer-ho: el tapping.
Si no coneixes el tapping, és una terà pia molt senzilla que consisteix en dos passos molt simples: definir el que volem tractar amb una frase, i després donar-nos uns cops molt suaus en uns determinats punts del cos. Si vols conèixer-ne els detalls, en aquest enllaç pots descarregar-te el llibre gratuït “El Poder del Tapping”, i aprendre a utilitzar-lo molt rà pidament.
Doncs bé, el tapping el podem fer servir per sanar creences: només hem de buscar frases que descriguin les nostres creences i fer tapping amb elles.
Però per poder fer això, primer hem de fer el primer pas que comentà vem: primer hem de descobrir les nostres creences per poder fer les frases.
I això no sempre és fà cil, perquè algunes de les nostres creences estan molt enterrades i costa veure-les. Però amb l’exercici que farem a continuació podrà s descobrir-les.
Com Descobrir les Teves Creences Més Profundes
Aquest exercici es basa en l’esquema que hem explicat; especialment la part esquerra de l’esquema: la que relaciona el que sentim, amb el que pensem i el que creiem.
I el que farem serà començar analitzant les emocions, i després anirem baixant fins arribar a les creences.El primer pas d’aquest exercici és adonar-te que si hi ha alguna cosa que no t’agrada de la teva vida i que vols canviar és perquè et sents malament.
Aquesta és l’essència dels problemes. Els problemes no són mai situacions objectives, com tenir dificultats econòmiques o tenir alguna malaltia. Això no són problemes en si mateixos. Els problemes són situacions que nosaltres vivim malament a nivell emocional. Si ens sentim bé, llavors no és un problema.
Aixà que la primera pregunta és: com et sents?
Pensa en la situació que et preocupa i fixa’t en com et sents. És igual que el que et preocupi sigui un tema fÃsic, un tema econòmic, un conflicte… Independentment del que sigui, fixa’t en com et sents a nivell emocional.
El segon pas és tenir en compte que el que sents depèn del que estàs pensat en el mateix moment que ho estàs sentint.
No depèn del que vas pensar fa uns dies, ni del que has pensat fa un minut, depèn del que està s pensat en aquest mateix moment. Aixà que un cop prenguis consciència de les emocions que està s sentint, pregunta’t: en què està s pensant en aquest mateix moment que fa que et sentis d’aquesta manera?
Aquest pas és relativament senzill, perquè no cal fer una gran recerca interior. Només has de fixar-te en el que estàs pensant just en aquell moment.
D’aquesta manera, a partir de les emocions, podem identificar els pensaments que les estan generant.
Un cop fet això, per arribar a les creences només ens falta aprofundir una mica més.
Com hem explicat abans, els pensaments depenen directament de les creences, aixà que només has de preguntar-te: quines creences tens que fan que pensis el que penses?
Quina imatge tens del món? Què opines de tu i dels altres? Què creus de la vida en general?
Mira bé en el teu interior i fixa’t en quina visió tens de la vida que fa que tinguis els pensaments que tens.
Aquest pas és una mica més difÃcil que l’anterior, perquè s’ha mirar amb més profunditat, però tampoc és excessivament complicat. Només has d’analitzar una mica com creus que és la vida i com et veus a tu mateix i al món.
Fes l’Exercici per Escrit
La millor manera de fer aquest exercici és fer-lo per escrit. Si l’intentes fer mentalment et serà molt més difÃcil. Posar les coses per escrit sempre ajuda a veure-ho tot més clar.
Una manera senzilla de fer-ho és agafar un full gran, mida A4, i escriure-hi els següents quatre apartats: problema, emocions, pensaments i creences. I deixar un espai a sota de cadascun.I a partir d’aquÃ, fer l’exercici escrivint el que vagis veient a cada apartat.
En primer lloc, escriu la situació o el problema que vols abordar: un dolor, un tema de salut, un tema laboral, un conflicte, etc.
Un cop ho hagis fet, fixa’t molt bé en com et sents a nivell emocional respecte a aquest tema, i escriu-ho al segon apartat.
Després d’això, pren consciència que això que sents depèn del que està s pensant en aquest mateix moment, aixà que fixa’t molt bé en què està s pensat i apunta-ho al tercer apartat.
I finalment, sabent que els teus pensaments depenen de les teves creences, fixa’t bé en com és la teva visió del món i de la vida, i en què creus que fa que pensis això que has apuntat. I les creences que vegis, apunta-les al quart apartat.
Un Exemple Concret
Per exemple, imagina’t una persona que vol tractar un mal d’esquena i descobrir quins pensaments i creences l’han generat.
El primer pas és apuntar el tema que vol tractar; en aquest cas, un mal d’esquena.
El segon pas és mirar com se sent a nivell emocional pel fet de tenir el mal d’esquena. Podem imaginar per exemple que està de molt mal humor. Doncs en el segon apartat hauria d’apuntar: “estic de molt mal humor.”
El tercer pas és prendre consciència que no està de mal humor pel mal d’esquena directament, sinó pels pensaments que està tenint en aquest mateix moment.
Imaginem que està tenint pensaments del tipus: “no vull estar amb ningú”, “deixeu-me tranquil”, “aquest dolor em durarà uns dies com a mÃnim”, “és molt cansat viure aixÔ, etc. Aquests pensaments són els causants del mal humor; no el dolor. Si estigués pensat en una altra cosa, se sentiria d’una altra manera; independentment del dolor.
Aixà que el tercer pas és observar aquests pensaments i apuntar-los.
I finalment, el quart pas és analitzar les creences que té que estan generant aquests pensaments. Algunes possibilitats podrien ser: “crec que ja tinc una edat i és normal que el cos es degradi amb el temps”, “crec que la vida a la Terra és dura i pesada”, etc.
El fet de tenir aquestes creences fa que tingui aquests pensaments. Si cregués que la vida és fà cil i que el cos no es degrada amb facilitat, estaria pensant en altres coses. Segurament estaria pensat que no passa res i que el dolor es resoldrà en breu. I per tant s’estaria sentint d’una altra manera.
Un cop completats els quatre apartats, el següent pas és fer tapping amb aquestes frases. Totes les frases que apuntis són frases per fer tapping. I d’aquesta manera tractarà s les emocions, els pensaments i les creences que tens associades a la situació que vols abordar.Aquest mateix exercici el pots fer per tractar qualsevol situació que vulguis. Només has de definir la situació i mirar com et sents, després mirar quins pensaments està s tenint que fan que et sentis d’aquesta manera, i finalment mirar quines creences hi ha en tu que fan que tinguis aquests pensaments. I tot el que descobreixis, apunta-ho i tracta-ho amb tapping.
Val molt la pena provar-ho. Podràs descobrir moltes coses de tu i canviar moltes de les teves creences.
I quan canvies les teves creences, canvia tot.
Un gran abraçada,
Jan
5 respostes a “Com Descobrir i Sanar les Teves Creences Més Profundes”
Grà cies. Hi estic molt d’acord. Passa però que potser no és tan fà cil veure les creences. Dies enrere vaig creure descobrir una creença important : “les meues alegries, o, més ben dit, l’acompliment dels meus desitjos no interessen ningú”. Vaig tapejar llavors (en afirmatiu) “les meues alegries ho són també per la gent que m’envolta, de la mateixa manera que les seues també ho són per mi”. Certament això ha millorat el meu humor. Es tracta d’un cop de sort què s’esdevé de tant en tant. Confie que amb les teues indicacions d’avui podré anar resolent força temes pendents. Tant de bo. Una abraçada
Jo també espero que et sigui d’utilitat Simeó. Com t’ha passat, quan trobem alguna creença profunda i fem tapping, es produeix un gran canvi al nostre interior.
Una abraçada,
Jan
Grà cies Jan!
Per la teva orientació , ajuda per trobar el camÃ.
Una abraçada!
M‘encanta!
Moltes grà cies Núria! Me n’alegro molt que t’hagi agradat!
Me estoy atando los zapatos, contento, silbando, y de pronto la infelicidad. Pero esta vez te pesqué, angustia, te sentà previa a cualquier organización mental, al primer juicio de negación. Como un color gris que fuera un dolor y fuera el estómago. Y casi a la par (pero después, esta vez no me engañás) se abrió paso el repertorio inteligible, con un a primera idea explicatoria: «Y ahora vivir otro dÃa, etc.» De donde se sigue: «Estoy angustiado porque… etc.»
Julio Cortázar