Com Ensenyar a Llegir al Teu Nadó

ensenyar a llegirFa uns mesos vaig assistir al curs “Estimulación Temprana de la Inteligencia”, que va marcar un abans i un després en la meva manera de veure l’educació dels nens. No tant pel curs en si, sinó perquè allà vaig començar conèixer el treball de Glenn Doman, i vaig adonar-me que podia, i volia, ensenyar a llegir al meu fill petit.

A la dècada dels 50, Glenn Doman va fundar els Instituts pel Desenvolupament del Potencial Humà, en principi per intentar ajudar els nens que tenien lesions cerebrals: nens que no podien parlar, caminar, etc. Juntament amb el seu equip, va estudiar-los a fons, i al final va trobar diversos exercicis pràctics que van resultar molt efectius. Tant, que per a la seva sorpresa, molts nens amb lesions cerebrals acabaven parlant, llegint i caminant més ràpid i millor que els nens sans.

A la vista d’aquest fenomen es van preguntar: què passaria si apliquéssim aquests exercicis als nens sans? Ho van fer, i tal com havien esperat, van millorar molt les seves competències.

A partir d’aquí, van iniciar un programa per divulgar el que havien descobert i per ajudar els pares a potenciar les capacitats dels seus fills. Van organitzar cursos i van escriure diversos llibres, el primer del qual és “Cómo enseñar a leer a su bebé”.

Mentre llegia aquest llibre (escrit a mitjans dels anys 60), no podia parar de preguntar-me, com pot ser que això no sigui més conegut? Com pot ser que, després de 50 anys, encara ho conegui tan poca gent? Val a dir que això em va fer reflexionar profundament sobre el poc interès en ajudar la humanitat que tenen els que controlen el món.

Però deixant de banda aquest tema, crec que el contingut d’aquest llibre és molt valuós, i em sento gairebé amb el deure moral d’ajudar a divulgar-lo. Si tens nens petits o penses tenir-ne, et recomano que el llegeixis. Encara que no utilitzis el mètode que proposa per ensenyar a llegir als teus fills, està bé saber que existeix.

D’altra banda, per ajudar-te a fer-te’n una idea, aquí et deixo un resum d’algunes de les idees del llibre que m’han semblat més interessants.

No cal que digui que jo ja he començat a ensenyar a llegir al meu fill de dos anys. Una mica tard, però millor això que res ;).

Els nens petits volen aprendre a llegir

Una de les coses que més em va impactar de tenir un fill va ser veure que, entre els 6 i 18 mesos aproximadament, no jugava, estudiava. El veia agafar i observar els objectes amb una atenció i un interès tan grans que pensava: “si els científics poguessin concentrar-se d’aquesta manera, ja hauríem trobat el remei de totes les malalties conegudes”.

I no és que el meu fill sigui especial, tots els nens són així. Tots sabem que quan són petits són autèntiques esponges absorbidores de coneixement; llavors, per què no aprofitar-ho? Per què esperar que siguin més grans i que ja no tinguin ganes d’aprendre per començar a ensenyar-los coses?

Aquesta és una de les idees principals que transmet Glenn Doman en els seus llibres: el cervell humà es forma principalment entre els 0 i els 6 anys. És en aquesta època, i sobretot  durant el primer any, quan és més flexible i quan més capacitat d’aprenentatge té. I també és quan els nens tenen més ganes d’aprendre.

És un malbaratament de potencial no aprofitar-ho. Tot el que hagi d’aprendre el teu fill després dels 6 anys li costarà molt més, i ho gaudirà molt menys, que si ho hagués aprés abans.

Els nens petits poden aprendre a llegir

Tots els nens aprenen a parlar sense que ningú els ensenyi. Ningú els ensenya fonètica, gramàtica, ni vocabulari; i tot i així aprenen. Com és que no aprenen també a llegir? Senzillament, perquè no reben estímuls.

Els nens ens senten parlar sovint, i a base d’escoltar-nos, el seu cervell dedueix les regles del llenguatge oral. El seu cervell té la capacitat de fer el mateix amb el llenguatge escrit, però necessita rebre estímuls. I no en rep, bàsicament per un motiu: hem fet la lletra massa petita.

El canal visual dels nens és immadur durant les primeres etapes de vida, i no pot percebre clarament les lletres dels llibres. De la mateixa manera que quan parlem amb nadons ho fem més fort i amb un to més alt, perquè puguin aprendre a llegir els hem d’ensenyar paraules amb lletres grans i clares.

El mètode d’en Glenn Doman per ensenyar a llegir es basa en això: fer cartells de paraules grans i clares, i començar a ensenyar-los als nens ben aviat.

Ensenyar a llegir al teu fill és molt especial, t’ho vols perdre?

Hi ha una frase que Glenn Doman diu al llibre de passada, però que a mi em va impactar molt. Diu que aprendre a llegir és una fita molt important en la vida d’una nen, i que els pares i el nen haurien de compartir aquest moment tan especial, no deixar-lo en mans d’un estrany.

Per a mi, va ser d’aquelles frases que et canvien la manera de veure les coses. Ara em costa entendre que els nens aprenguin a llegir a l’escola, i que els pares s’ho perdin.

El millor mètode per aprendre és l’alegria

Per últim, el que més confiança em va donar envers el treball d’en Glenn Doman és la seva insistència en la importància de l’alegria a l’hora d’ensenyar els nens. Ell proposa diversos mètodes per ensenyar-los coneixements enciclopèdics, matemàtiques, a llegir, a estar en forma, etc. Però insisteix molt que sempre s’han aplicar amb alegria i que el nen ha de gaudir. Mai s’han de fer a la força.

Per a mi, aquest és un requisit bàsic en qualsevol mètode d’ensenyament. Vull que el meu fill desenvolupi tan com pugui les seves capacitats, clar que sí, però per a mi el més important és el seu benestar, i res pot passar per sobre d’això.

 

Bé, aquesta és la meva impressió. I tu? Coneixies el treball d’en Glenn Doman? Què et sembla? Deixa un comentari o passa pel facebook a dir-hi la teva!

2 respostes a “Com Ensenyar a Llegir al Teu Nadó”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.