Hi ha un fet molt curiós respecte a la ment: per alguna estranya raó estem convençuts que hem de fer-la servir per pensar en allò que ens està passant.
Fruit d’aquesta creença, utilitzem la ment per narrar el que estem vivint, com si fóssim comentaristes esportius. Si ens fa mal de panxa, per exemple, comencem a pensar: “ai quin mal de panxa que tinc”, “què malament que em trobo”, a veure quan se’m passa”, etc.
I així amb tot.
Això té unes conseqüències força negatives, perquè com comentàvem en alguns articles recents, la ment és l’eina que crea la realitat. Així que, si la fem servir només per pensar en el que ens està passant, ens quedarem encallats vivint sempre les mateixes situacions una vegada i una altra.
Utilitzar la ment d’aquesta manera, doncs, no és gens recomanable. A no ser que tinguis especial interès en viure algunes determinades experiències repetidament, clar. Però normalment, aquest no acostuma a ser el cas.
Si volem viure una vida plena, dinàmica i rica en experiències noves i interessants, el millor camí és aprendre a pensar, no en el que ens està passant, sinó en el que volem que ens passi. Hem d’aprendre a controlar la ment per dir-li què volem que pensi. Hem de triar deliberadament els nostres pensaments.
Avui m’agradaria parlar de com aconseguir-ho. No és fàcil, però tampoc és tan difícil com creiem.
I et proposaré un petit exercici per facilitar-ho encara més.
Com Controlar la Ment
La idea bàsica per controlar la ment és molt simple: decidir com vols que sigui la teva vida i pensar deliberadament en això.
A la pràctica, però, fer-ho no és tan fàcil com dir-ho. No estem gens acostumats a triar conscientment el que pensem, i se’ns fa difícil.
Però apart de la falta d’hàbit, el que realment ho complica és un fet molt més simple: no sempre tenim clar què volem que ens passi. És a dir, el problema no és només que costi pensar en el que volem, sinó que no sabem què volem.
Pensa-hi un moment: tens clar què vols viure els proper anys? No em refereixo a si saps més o menys cap a on vols que vagi la teva vida, sinó a si saps exactament el que vols. Saps exactament com vols que evolucioni la teva vida professional? Saps exactament on vols viure? Saps exactament quines experiències vols tenir?
És molt possible que la resposta sigui “no”. Segurament saps que vols estar bé, però no has decidit conscientment què vols viure exactament.
I, clar, si no saps què vols exactament, no pots pensar-hi.
Imagina’t algú que vol construir una casa sense haver-la dissenyat primer. Simplement comença a posar maons un a sobre de l’altre confiant que al final quedarà bé. Creus que ho aconseguirà? És evident que no. Per poder fer una casa, primer s’ha de planificar.
Doncs amb els teus somnis passa el mateix: per poder-los fer realitat, primer els has de dissenyar.
Així doncs, el primer pas per controlar la ment és decidir, amb tant de detall com puguis, quina vida vols tenir. Has de decidir clarament què vols per poder dir-li a la teva ment què ha de pensar.
Tu ets l’arquitecte de la teva vida, i la teva ment és l’obrera que la construeix. Si l’arquitecte no te un pla, l’obrera no pot fer res de bo.
Decideix la Vida que Vols Viure
Així doncs, el teu objectiu número u ha de ser tenir molt clar com vols que sigui la teva vida: on vols viure, quina feina vols fer, quants diners vols guanyar, quin tipus de relacions vols tenir, etc.
Per aconseguir-ho, et proposo un exercici molt senzill: agafa un full de paper i divideix-lo en quatre parts (dic quatre per dir un número, però poden ser tres, cinc o quinze; com tu vulguis).
A cada part, escriu-hi un títol que faci referència a una àrea de la teva vida: salut, habitatge, vida professional, parella, fills, amistats, vida espiritual, etc. Tria les més importants per a tu, i tria’n tantes com vulguis. Quatre està bé per començar, però si vols fer-ho amb més, doncs més.
Un cop ho tinguis, medita una estona sobre com vols que sigui la teva vida en cada àmbit que has triat, i escriu-ho al paper. Si una de les àrees que has escollit és habitatge, per exemple, pensa en com vols que sigui exactament el lloc on vols viure. Si una altra de les àrees és la parella, pensa en quin tipus de relació sentimental vols tenir. I posa-ho per escrit.
És molt important que ho facis amb tant de detall com puguis, però tampoc cal forçar-ho més del compte. Per exemple, si tens ganes d’anar a viure a l’estranger una temporada, però t’és igual on, no cal que et forcis a pensar en quin país vols visitar. En canvi, si el país concret sí que és important, llavors escriu-ho.
És possible que et costi una mica i que algunes coses no les tinguis del tot clares. És normal, ens passa a tots. Si vols, pots deixar-ho reposar una mica i acabar-ho un altre dia. O també pots fer una primera versió provisional, i anar-ho perfilant més endavant.
El més important és que, sigui avui o sigui d’aquí uns dies, acabis amb una llista força concreta de com vols que evolucioni la teva vida. Així, a partir d’ara ja sabràs en què has de pensar.
Quan ho hagis fet, veuràs més clar per què encara no tens la vida que desitges: simplement no l’havies definit amb claredat. Eres un arquitecte sense plànol.
Com Construir la Vida que Desitges
Un cop tinguis la teva llista, la teva principal tasca a la vida serà pensar en ella. Sempre que tinguis un moment, pensa en la vida que vols: pensa en el tipus de relació sentimental que vols tenir, en la casa on vols viure, en la feina on vols treballar, etc.
Es tracta simplement de fer un canvi de xip: en lloc de pensar en el que t’està passant, pensa en el que vols que et passi.
Fins ara era molt difícil, perquè no havies definit clarament què vols, però ara ja ho pots fer. Ara tens una llista que diu clarament cap a on has de dirigir els teus pensaments, i la pots fer servir com a guia. Sempre que et despistis, agafa-la i torna a pensar en ella.
Evidentment, no és fàcil. De fet, és pràcticament impossible aconseguir-ho d’un dia per l’altre. Per aquesta raó, és molt millor plantejar-s’ho com un objectiu a mig termini. És com sortir a córrer: el primer dia et canses molt, el segon també i el tercer sembla que sempre estaràs igual i que això de córrer no és per a tu. Però si tens una mica de perseverança, al quart ja et canses un mica menys, i el cinquè encara menys. I al cap d’uns dies més ja comences a gaudir i tot.
Doncs el procés per aprendre a controlar la ment és el mateix. Al principi és frustrant perquè sembla que no avances, però amb voluntat i paciència, a poc a poc es va millorant.
És un petit esforç que val molt la pena, perquè la recompensa és la vida que desitges.
I l’alternativa… l’alternativa ja la coneixes, oi?
Llibre Gratis: El Teu Lloc al Món
La ment, juntament amb els sentiments, és una de les eines principals que tots tenim per fer el que hem vingut a fer aquí.
Si et ve de gust aprofundir més en aquest tema, pots descarregar-te el llibre “El Teu Lloc al Món”. És completament gratuït.
6 respostes a “Un Poderós Exercici per Controlar la Ment i Crear la Vida que Desitges”
Hola Jan, faré aquest exercici que planteges però només tinc un dubte. Sabem que em de viure en el Aquí i Ara, per tant no podem estar en el present si estem pensant en temes de futur …..sé que això només és per quan necessitem un rumb però a vegades el rumb i el futur ens posa neguitosos i ansiosos, llavors tens que tornar al present i pensar que ja t’ho plantejaràs en un altre moment o més endavant. Com podem fer l’exercici d’una manera més relaxada i que no ens posi ansiosos el futur i el rumb que ens plantegem?
Gràcies.
És una bona pregunta, Daniel.
La clau es troba en veure la ment com el que realment és: una eina que crea la realitat. Així doncs, quan pensem en el que volem, no ens estem movent cap al futur, el que fem és construir la vida que desitgem des del present.
És el mateix que fem quan volem construir alguna cosa física, uns prestatges de fusta per guardar llibres, per exemple. En un cas així, agafem el martell i els claus, i comencem a clavar les fustes. I ho fem des del present. És en el present on decidim que volem uns prestatges, i és també en present que agafem el martell i el fem servir.
Doncs amb la ment passa el mateix: l’acte de pensar és equivalent al de clavar claus. En present pensem en el que volem per anar-ho construint.
És veritat que és un tema una mica confús, perquè sembla que quan pensem en el que volem ens desplacem cap al futur. Però en realitat no és així. El futur no existeix, només existeix el present. I això vol dir que no hem de tornar al present, perquè mai en sortim. Pensar és un acte que sempre té lloc en present.
Així que no cal tenir por de pensar en el que volem. El millor és simplement fer-ho, i gaudir del procés de veure com es va construint.
me gustaría me dieras tu dirección de tu consulta para un tratamiento de tapping para mi lo necesito. muchas gracias y que los dioses te protejan
Hola Montserrat,
Hago sesiones de tapping por videoconferencia. Tienes más información en el siguiente enlace: http://www.jananguita.es/informacion-sesiones-tapping.
Un saludo,
Jan
Jan, felicitats pel naixement de la teva filla!! (es la segona?)
Enhorabona! espero que en gaudeixis molt.
Respecte a l’article, és una bona tècnica, jo la faig servir. Però és molt important rellegir-la sovint: un cop per setmana o més.
Gràcies per recordar-me-la.
Moltes gràcies Maria! Sí, tinc un fill de tres anys, i ara també una nena 🙂
I respecte la tècnica, tens raó que és molt important la constància. Un dia de tant en tant no fa gran cosa, però amb perseverança es poden aconseguir moltes coses!