L’origen dels Nostres Problemes Econòmics

educació financeraAcabo de llegir el llibre “Padre rico, padre pobre” de Robert Kiyosaki, i m’ha marcat profundament. És molt revelador pel que fa a la situació econòmica de la majoria de la gent.

És un llibre que conté vàries idees interessants, però la més important de totes és que et fa veure clarament que la majoria de persones tenen problemes econòmics perquè no en saben gran cosa de finances. A les escoles ensenyen moltes coses, però no ensenyen res relacionat amb la gestió dels diners. Així que, quan ens enfrontem a la “vida real”, ens trobem desemparats.

No sabem com funciona el mercat de valors, no sabem invertir, no sabem comptabilitat, no coneixem les lleis relacionades amb els diners, etc. Vivim en un món on els diners tenen una gran importància i no sabem com funcionen. Per això tenim tants problemes econòmics.

L’Origen de les Desigualtats al Món

La diferència principal entre els rics i els pobres és que els rics saben fer diners i gestionar-los, i els pobres no. En una entrevista al Dalai Lama vaig llegir que fa uns segles, un rei tibetà va repartir la riquesa per igual entre tots els ciutadans del Tibet perquè no hi hagués rics ni pobres. Al cap de poc temps, els rics tornaven a ser rics i els pobres tornaven a ser pobres.

Si hi ha tantes diferències en el món, no és només perquè uns tinguin molts diners i uns altres pocs. És perquè uns saben fer diners, i els altres no. No és un problema de diners, és un problema de falta de coneixements.

I la solució principal no és culpar als rics ni fer que paguin més impostos. Això serveix per desfogar-nos una mica donant la culpa als altres (cosa que ens agrada molt), però no és la solució real. La solució és educar financerament a la població perquè tothom conegui les regles del joc i pugui participar en igualtat de condicions.

Fins i tot en el cas que vulguem canviar les regles primer les hem de conèixer. Ara mateix estan passant moltes coses en el món financer que són terriblement injustes, però no fem res per canviar-ho perquè ni tan sols ho sabem.

Els Pilars de l’Educació Financera

Segons el Robert Kiyosaki, els quatre pilars bàsics de l’educació financera són els següents:

Inversió

No sabem invertir, així de senzill. Amb els nostres diners només sabem fer dues coses: gastar-los o guardar-los en un racó. No sabem utilitzar-los per crear coses noves que generin riquesa.

La vida està plena d’oportunitats, però ni tan sols les busquem. Anem a treballar i ja està, i deixem que les oportunitats les aprofitin els pocs que sí que les volen trobar. I després ens enfadem quan ells es fan rics i nosaltres no.

Coneixement del mercat

La nostra vida laboral depèn completament del fet que hi hagi algú que vulgui els serveis que oferim. Així que, si volem tenir feina, hem de saber què vol la gent.

L’expressió “conèixer el mercat”, que potser sona una mica freda, en el fons es refereix a una cosa tan bàsica com conèixer els gustos i necessitats de la gent que ens envolta.

Comptabilitat

La majoria de persones no portem la comptabilitat de les nostres finances. Intentem controlar quan guanyem cada mes i quan gastem, i poca cosa més. No sabem analitzar l’estat de la nostra economia per intentar prendre decisions més intel·ligents sobre com utilitzar els nostres diners.

La legislació

Cada país té unes lleis que regulen les activitats econòmiques. Ens afecten, per descomptat, però no les coneixem. Així que no les podem aprofitar. Ni tan sols podem lluitar per canviar-les si creiem que són injustes, perquè ni sabem que existeixen.

 

Llegint “Padre rico, padre pobre” me n’he adonat de fins a quin punt en sabem poc de tot això, i com n’és d’important. Cada dia centenars de persones perden la seva feina per les fluctuacions de la borsa, i seguim sense saber com funciona. Ens passen oportunitats de negoci per davant contínuament, i no les sabem reconèixer.

Sovint somiem amb un món més just on els diners no tinguin tant de pes, però això no passarà en breu. Els diners són aquí per quedar-se una llarga temporada. Així que si realment volem un món millor, el que hem de fer és aprendre a gestionar els diners. Ara només són uns quants els que saben fer-ho, i per això hi ha tantes desigualtats.

L’educació financera és un element molt important per aconseguir un món més just i amb més igualtat d’oportunitats. Tots necessitem (i volem) diners per viure. I tenim dret a saber com es fan.

photo credit: Mukumbura via photopin cc

2 respostes a “L’origen dels Nostres Problemes Econòmics”

És cert en part. Però, no per dur la contraria, resulta que al mon no totom és just, ni ho preten. El tràfic d’organs, les drogues, la propia corrupción de polítics que ocupen càrrecs d’agraiment (tots els presidents de govern están com a consellers en un lloc o altre), el tràfic d’armes…Aquestes diners apareixen en la compra de mansions o grans finques, llots, en paraísos fiscals,.. son els que mouen els fils d’una economía “gens” ética. Només cal veure com s’empobreix la gent per que el Govern ha fet del deute bancari un deute de tots. Immoral.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.