Si ho recordes, fa poc parlàvem de la importància de dir sempre la veritat per guanyar-te la confiança dels teus fills. Els nens són molt sensibles a la falta de veritat. Detecten qualsevol cosa que no sigui 100% veritat amb els ulls tancats.
El problema és que els adults no sempre som completament sincers. De vegades, per exemple, els enganyem de forma conscient per aconseguir que facin el que volem: “no et puc donar galetes perquè no en tinc” (mentre al armari n’hi ha una capsa plena), “aquestes croquetes són de carn com a tu t’agrada” (són de peix), etc. D’altres, simplement ho fem de forma inconscient, i no els diem la veritat sense adonar-nos-en. Lògicament, aquests casos en què no som completament sincers sense adonar-nos-en són els més difícils de solucionar.
Una de les situacions que propicien que això passi, és quan ens fan preguntes; sobretot si són incòmodes o complexes: “mama, per què tal cosa?”, “i per què tal altra?”, “i què fa aquell senyor d’allà?”, “i per què?” I per què una i una altra vegada.
Doncs hi ha una frase fantàstica que no utilitzem gaire sovint, però que moltes vegades és la resposta correcta: “no ho sé”.
Si No Ho Saps, Digues “No Ho Sé”
No estic dient que haguem de dir “no ho sé” als nostres fills per treure’ns-els de sobre, sinó que, abans de respondre, reflexionem bé si sabem la resposta del que ens estan preguntant. I si no la sabem, que diguem tranquil·lament “no ho sé”.
Quan els nostres fills ens pregunten el perquè d’una cosa, tendim a voler-los donar una resposta. Això és natural i positiu, el que passa és que no sempre ens aturem a pensar si realment la tenim o no.
No sé si és que tenim la necessitat d’intentar semblar uns pares perfectes que ho saben tot, o potser hi ha una altra raó, però el cas és que molts cops fem veure que sabem coses que en realitat no sabem.
–Mama, per què la meva amiga Marta és negra?
–Perquè va néixer a Àfrica.
–I per què va néixer a Àfrica?
–Perquè allà és on va néixer.
No sé si aquest exemple és gaire bo, però crec que la idea queda més o menys clara. Hi ha molts casos com aquest, on els nostres fills comencen a preguntar “per què”, i nosaltres donem un munt de respostes vagues, i a vegades fins i tot una mica absurdes. Altres vegades ens enfadem una mica i tot, i deixem anar alguna cosa com: “no siguis pesat” o “perquè així són les coses.” És molt més senzill i profitós dir la simple veritat: “no ho sé”.
Atura’t un Segon Abans de Respondre
Així que no cal atabalar-se quan els nostres fills ens fan preguntes complexes. És tan senzill com aturar-nos un moment i preguntar-nos: sé la resposta o no la sé? Si la sabem, li intentem explicar de la millor manera que puguem, i si no la sabem, li diem: “no ho sé.”
El teu fill pot entendre perfectament que hi ha coses que no saps. I no s’enfadarà mai ni deixarà de confiar en tu perquè no ho sàpigues tot. Tot el contrari, li encantarà veure que t’esforces per dir-li sempre la veritat.
2 respostes a “Una Frase Màgica per Guanyar-te la Confiança dels Teus Fills”
Això mateix passa en institucions amb molt poder sobre la gent. M’estic referint a l’església. La terra és plana. I si dius que és rodona et cremem. Tan difícil és reconèixer que no sabem una cosa? Falta una mica d’humilitat. Fem coses molt grans i en fem de no tan grans però pensar-nos que Déu no és bo per guardar-nos el ramat és passar-nos una mica de frenada. El fomut del cas és que després la vida et posa al teu lloc i aleshores perds el respecte de la gent, de les arrels. El respecte és una cosa que costa moltíssim de guanyar i molt poc de perdre. Però bé…
Gràcies pels teus escrits Jan,
Ramon
Sembla que sí que ens costa reconèixer les coses que no sabem. I és curiós que ens costi tant, perquè en realitat és un acte que ens fa grans.