Avui parlarem de la diferència entre subconscient i l’inconscient.
Aquests dos termes s’usen molt habitualment, però sovint hi ha dubtes sobre a què es refereixen exactament.
De fet, no sempre és clar si el subconscient i l’inconscient són el mateix o coses diferents.
Avui parlarem en detall d’aquest tema.
Està molt relacionat amb la nostra naturalesa profunda i amb el procés que ens ha portat fins aquÃ.
La Ment Conscient i la Ment No Conscient
El primer pas per comprendre bé qualsevol concepte profund és tenir present que les paraules concretes que fem servir per parlar-ne no són el més important, el que realment importa són les idees que hi ha darrere d’aquestes paraules.
I en el cas del subconscient i l’inconscient, la idea més important és que hi ha una part de la nostra ment que percebem de forma conscient i una altra que no. AixÃ:La part conscient conté totes les idees i vivències que podem percebre i recordar conscientment, i la part no conscient conté les idees i vivències que ara mateix no recordem.
A partir d’aquÃ, podrÃem debatre sobre quines són les millors paraules per referir-nos a aquesta part que no veiem. I, com passa sovint entre les persones, segurament hi hauria diversitat d’opinions. Uns diran que s’ha de fer servir la paraula “subconscient”, altres diran que és millor “inconscient”, i altres proposaran altres possibilitats. En psicologia, per exemple, s’utilitza principalment la paraula “inconscient”. En altres à mbits, en canvi, es fa servir més “subconscient”.
Però això és secundari.
L’important és tenir clar el concepte: hi ha una part de la nostra ment que no percebem de forma conscient.
Els Diferents Nivells de la Ment No Conscient
Un cop tenim clar que hi ha una part de la nostra ment que no percebem conscientment, i que comprendre això és molt més important que les paraules que fem servir per referir-nos a ella, podem afegir una idea més.
La part no conscient de la ment té diferents nivells de profunditat.
Dins de la ment no conscient, hi ha idees que poden convertir-se en conscients sense gaire dificultat, i altres que estan molt enterrades i que és més complex arribar-hi.
Per exemple, no és el mateix un esdeveniment sense gaire importà ncia que va succeir fa un any i que hem oblidat (i que podrÃem recordar amb relativa facilitat), que un record traumà tic d’una vida passada (parlarem d’això en breu). Els dos són a la part no conscient de la ment, però un està molt més enterrat que l’altre. I això fa que sigui molt menys accessible (més difÃcil de fer-lo conscient).
El mateix passa amb totes les altres idees de la ment no conscient: en funció de quan i com es van generar, estan més o menys enterrades i són més o menys accessibles.
I amb això podem dividir la part no conscient de la ment en nivells: als nivells més superficials hi ha les idees no conscients més accessibles, i als nivells més profunds hi ha les idees més enterrades i difÃcils d’accedir.
La Diferència entre el Subconscient i l’Inconscient
En parlar dels nivells de la ment no conscient succeeix el mateix que en parlar de la ment conscient i la ment no conscient: el més important és el concepte i no les paraules.
Algú podria preguntar: i quants nivells no conscients hi ha? I com es diuen aquests nivells?
Però no hi ha una resposta absoluta a aquestes preguntes. Totes les classificacions són arbitrà ries, i depenen dels criteris que es facin servir per classificar. Amb un determinat criteri poden sortir tres nivells, amb un altre set i amb un altre dotze. I també es podria dir que en realitat no hi ha nivells clarament diferenciats, perquè tot forma un continu. I totes les opinions poden ser và lides.
El més important és tenir clar el concepte: dins de les idees no conscients, algunes són més accessibles i altres són menys accessibles.
Dit això, la classificació més senzilla és utilitzar dos nivells: un per a les idees no conscients més superficials i un altre per a les més profundes.
I aquesta és una possible utilitat de les paraules “subconscient” i “inconscient”.
En alguns llocs s’usa la paraula “subconscient” per referir-se a la part de la ment no conscient més superficial (la paraula “subconscient” fa referència al fet d’estar just a sota del conscient), i la paraula “inconscient” per referir-se a la part de la ment més profunda i difÃcilment accessible. AixÃ:Però aquesta no és l’única possibilitat, ni de bon tros. També podrÃem utilitzar les expressions “subconscient superficial” i “subconscient profund”, o “inconscient superficial” i “inconscient profund”. No hem d’oblidar en cap moment que el que importa són els conceptes, no les paraules.
I el concepte principal és que hi ha una part de la ment que no veiem, i que dins d’aquesta part hi ha zones més profundes i zones més superficials.
Què ha en el Subconscient i l’Inconscient
Arribats fins aquÃ, pot sorgir una darrera qüestió interessant, que en realitat és el motiu principal pel qual existeix aquest article: i on és la frontera entre el que considerem “idees no conscients més superficials” i “idees no conscients més profundes”?
Què fa que una idea sigui més superficial i que una altra sigui més profunda?
En intentar respondre aquesta pregunta, el més habitual és començar a analitzar la nostra existència humana actual i, a partir d’ella, intentar veure quines idees i records poden ser més profunds.
Però en realitat, la nostra existència va molt més enllà de la nostra forma humana actual. I, per tant, les nostres idees i records també.
És a dir, la nostra ment no conscient conté idees i records de moltes existències, no només de l’actual.
Segons les creences que tingui cadascú, aquesta afirmació pot sorprendre d’entrada, però en el fons ho diu fins i tot la ciència: “tot és energia, i l’energia no es crea ni es destrueix, només es transforma”. Això vol dir que som energia, i que no ens creem ni ens destruïm, només ens transformem. Si representem la nostra existència com una lÃnia, aquesta lÃnia es remuntarà a molt abans del que anomenem “naixement”. AixÃ:Aquesta imatge és molt important, perquè posa de manifest un punt d’inflexió molt clar en la nostra existència: el moment del naixement. Tot el que és anterior a aquest moment (el que vam viure en existències anteriors) acostuma a estar molt enterrat; poques persones recorden coses anteriors al naixement. En canvi, tot el que hem viscut durant la nostra existència actual, encara que pot estar més o menys ocult, és relativament accessible.
I això encaixa directament amb el que estem explicant.
Personalment, no crec que sigui necessari marcar una frontera rÃgida entre el subconscient i l’inconscient. De fet, jo gairebé sempre faig servir aquestes dues paraules de manera indistinta per referir-me a la ment no conscient.
Però si volem una definició més concreta del subconscient i l’inconscient, podem fer servir el moment del naixement com a punt de referència i dir que totes les idees d’abans de néixer són “l’inconscient” i les idees de després de néixer són el “subconscient” .
Les idees i records de la nostra existència actual poden ser relativament profunds, però no gaire profunds, perquè són relativament recents. En canvi, les idees i records d’existències anteriors són molt més profunds, perquè mai han passat per la nostra ment conscient durant la nostra existència humana actual, i generalment costa més arribar-hi.
El Poder del Subconscient i l’Inconscient
Aquesta definició de subconscient i inconscient prenent com a referència el moment del naixement no és l’única possibilitat; però té sentit, perquè el moment de néixer a la Terra en aquesta vida marca un canvi molt gran en la nostra trajectòria eterna. De fet, marca un punt d’inflexió tan gran, que la majoria de nosaltres creiem que no hi ha res abans d’aquest moment.
Però com hem comentat diverses vegades a l’article, els noms no són importants. Tant és que utilitzem les paraules “inconscient” i “subconscient” d’una manera o una altra. El que importa és el concepte.
Tots nosaltres tenim una existència que va molt més enllà de la nostra arribada a aquest planeta. I tota la informació sobre aquesta llarga existència és dins nostre.
Tota la informació sobre la teva vida humana actual és dins teu.
I tota la informació sobre les teves existències anteriors també.
L’única diferència és que la informació sobre existències anteriors sol estar en un lloc més profund i costa una mica més accedir-hi. En canvi, la informació sobre la teva vida actual és molt més recent, i és més fà cil recordar-la.
Però, en el fons, tot és dins teu.
Podem fer servir les paraules que vulguem per parlar-ne.
El més important és que és dins teu.
Una abraçada,
Jan
Una resposta a “La Diferència entre el Subconscient i l’Inconscient”
Em sembla fascinant el tema de una idea primaria quan comencem a neixer. com a individu i societat es primari perque crec que no deixa espai per altres coses no se sabe.
gracies per l’article