El Profund Missatge de Marie Kondo i la Màgia de l’Ordre

Marie Kondo i la Màgia de l'OrdreAvui parlarem d’un dels llibres que més m’ha impactat recentment: “La Màgia  de l’Ordre”, de Marie Kondo.

Crec que val la pena fer-ho perquè, encara que és un llibre molt famós, no és fàcil comprendre’l en tota la seva amplitud.

Si el mirem superficialment, parla de temes pràctics relacionats amb l’ordre de la casa: com plegar la roba, com ordenar els armaris, com seleccionar els llibres, etc.

Però en realitat no va d’això.

El missatge de Marie Kondo és molt més profund. És un missatge amb un gran poder transformador.

I quan el comprenem en tota la seva magnitud, es produeix un gran canvi no només a casa nostra, sinó també en el nostre interior.

El Missatge de Marie Kondo i la Màgia de l’Ordre

Si has llegit “La Màgia de l’Ordre” o si has vist algun dels vídeos que hi ha a Internet, hauràs vist que Marie Kondo dóna consells molt concrets sobre com ordenar la roba, els llibres i els altres objectes de la casa.

I moltes persones es queden amb aquests consells i ja està.

Però Marie Kondo insisteix molt en que això no és el més important. El seu objectiu no és tenir una casa ordenada i res més, sinó utilitzar l’ordre de la casa com un trampolí que ens porti cap a una vida més plena i lluminosa.

En realitat és igual com ordenem les coses. El que realment importa és comprendre quina és la filosofia d’una casa equilibrada.

I aquesta filosofia es pot resumir en tres punts:

  1. Tingues només coses que et facin feliç.
  2. Sigues plenament conscient de cada cosa que tens.
  3. Ordena casa teva de manera que cada racó et faci feliç.

La manera concreta d’ordenar les coses són simplement suggeriments que Marie Kondo dóna a partir de la seva experiència, però no són normes tancades. El més important és comprendre aquests tres punts.

La Primera Regla de Marie Kondo: Tingues Només Coses que Et Facin Feliç

Quan pensem en ordenar casa nostra, normalment pensem en com col·locar les nostres coses: on posar-les i com posar-les. Però en realitat hi ha un pas previ que gairebé sempre ens saltem: decidir quines coses tenir.

L’acte d’ordenar està directament relacionat amb l’acte de posseir, perquè només hem d’ordenar allò que posseïm. Així que abans d’ordenar, primer cal decidir què posseir.

I respecte a això, Marie Kondo té una regla molt simple: queda’t només amb les coses que et facin feliç.

Aquesta regla és absolutament meravellosa, perquè posa la felicitat al centre del procés, que és on ha de ser.

Des de fa molt de temps, les persones regim les nostres passes per molts factors que no tenen gaire relació amb la felicitat. Prenem les nostres decisions per temes pràctics, per diners, per por, pel què diran… però poques vegades pensant en la felicitat. I per això patim tant.

Hem oblidat que la felicitat és el que realment importa a la vida. Ens hem enredat en un cercle de responsabilitats i pressions socials, i hem perdut de vista que el que li dóna veritable sentit a la vida és la felicitat.

El que determina si la nostra vida va bé o no és la quantitat de felicitat que sentim (pots aprofundir en aquest tema aquí).

És possible que, en sentir això, pensis: sí, això és molt bonic, però és molt poc realista. Seria meravellós centrar la nostra vida en la recerca de la felicitat, però és impossible. Tots tenim factures que pagar i responsabilitats que atendre, i si ho deixem tot i ens preocupem només per la felicitat, podem tenir molts problemes.

I és veritat. No és fàcil fer aquest canvi d’un dia per l’altre.

Però podem intentar fer-lo lentament. Podem començar a escoltar el nostre cor amb més atenció, i anar fent-li cas a poc a poc.

I un bon lloc per començar aquest procés és casa nostra, perquè aquí no hi ha cap perill. Deixar una feina que no et fa feliç pot ser arriscat, però desfer-te d’un objecte que no et dóna felicitat no ho és en absolut. Així que pots fer servir casa teva com un espai de pràctiques per millorar la teva capacitat de connectar amb la teva pròpia felicitat.

El procés és simple: treu tots els teus objectes del lloc on els guardes, mira’ls bé i queda’t només amb els que t’aportin felicitat. No et quedis res només perquè et fa pena llençar-lo, perquè potser ho necessites d’aquí a deu anys, o per qualsevol altre motiu no relacionat amb la felicitat. Queda-te’l només si et fa feliç tenir-lo.

Marie Kondo proposa un mètode concret per fer aquesta elecció, i et recomano llegir el llibre per a més detalls, però la base és simplement aquesta: repassa una per una totes les teves possessions i queda’t només les que et facin feliç.

És una molt bona manera de tornar a situar la felicitat al lloc del que mai hauria d’haver sortit: el centre de la nostra vida.

Segona Regla: Sigues Conscient de Cada Cosa que Tens

La segona regla es deriva automàticament de la primera, ja que per poder quedar-te només amb les coses que et fan feliç, primer has de ser molt conscient de totes les coses que tens. Però és una regla tan important que mereix ser comentada per si sola.

La gran majoria de nosaltres tenim varies coses a casa que ni tan sols recordem que tenim. Les vam guardar en el seu moment en el fons d’un armari, i ja no recordem que hi són.

D’entrada, això pot semblar un fet sense importància. En general creiem que els objectes no tenen cap tipus de consciència, així que pensem que no passa res per oblidar-nos-en.

Però no és així. En aquest univers tot té un cert grau de consciència; els objectes també. I també pateixen a la seva manera.

Alguna vegada has estat en una reunió sense que ningú et fes cas? Estaves sol en un racó, sense que ningú et digués res…

Si has viscut aquesta situació, ja sabràs que és molt dolorosa. Sentir-se sol i ignorat és una de les sensacions més doloroses que existeixen.

Doncs així és com se senten els objectes que no recordem que tenim. I això fa que l’energia de la casa sigui molt menys lluminosa.

Així que, si vols millorar l’energia de la teva llar, sigues molt conscient en tot moment de tot el que tens.

Cadascuna de les teves possessions és un company que viu amb tu. I viu amb tu perquè tu ho vas decidir. Es mereix un reconeixement. Es mereix que sempre tinguis en compte que hi és.

Tercera Regla: que Cada Racó de Casa Teva Et Faci Feliç

Finalment, un cop ja som plenament conscients de tot el que tenim a casa, i hem decidit quedar-nos únicament amb el que ens fa feliç, el pas final és ordenar-ho tot de manera que cada racó de la casa ens desperti alegria i felicitat.

Personalment, aquest és el punt que més em va impactar del llibre: cada racó? Sembla lògic ordenar la casa d’una manera que ens agradi i ens faci feliços, però cal que cada racó compleixi aquest criteri? No és massa exagerat?

Doncs no, no ho és.

La gran majoria de nosaltres tenim la part principal de la casa bastant bonica i ordenada: el menjador, les habitacions, l’entrada… Però gairebé sempre hi ha alguna zona oblidada: un traster, el garatge, l’habitació de la rentadora, un armari… A nivell mental, creiem que no pot ser que tot sigui bonic, i necessitem algun espai on poder-nos despreocupar i tenir-lo més descuidat.

I aquesta visió té profundes implicacions en la nostra vida.

Si t’hi fixes, això que passa a gairebé totes les cases, passa també a nivell global a la societat. Vivim en un món bastant bonic i ordenat, però hi ha moltes zones que no ho són en absolut. Tenim parcs i jardins als pobles, però als afores hi ha abocadors i fàbriques plenes de fum. Tenim ciutats més o menys pròsperes i abundants, envoltades de barris marginats i pobres. Tenim països amb un nivell de vida bastant alt, al costat d’altres que estan en guerra i passen gana.

Tot això és fruit de la mateixa creença: no pot ser que tot sigui bonic. No pot ser que tot estigui bé. No pot ser que tothom sigui feliç.

Creiem que perquè alguna cosa estigui bé, una altra cosa ha d’estar malament en un altre lloc.

Creiem que perquè uns guanyin, uns altres han de perdre.

Aquest és el món en què creiem, i per tant és el món que tenim.

Per descomptat, és una creença errònia. L’univers on vivim no té cap límit, i pot donar-nos tot el que necessitem i més.

Però hem d’estar oberts per poder rebre. Res pot arribar a la nostra vida si no ho creiem possible.

I el canvi comença en cadascun de nosaltres, a la nostra pròpia casa.

Casa nostra és un molt bon lloc per començar a canviar aquesta dinàmica, i demostrar-nos a nosaltres mateixos que sí que és possible aconseguir que cada racó estigui ple de llum. Sí que és possible que cada lloc sigui bonic i abundant, i que tothom estigui bé.

I la millor manera de veure que és possible és fer-ho: posar-nos a treballar i omplir d’alegria cada calaix, cada armari i cada racó de la casa.

Un cop ens adonem que realment podem crear una casa on cada lloc sigui bonic, començarem a creure que podem anar més enllà, i crear un món on cada lloc sigui bonic.

I quan creguem fermament en un món així, el veurem florir davant dels nostres ulls.

Un gran abraçada,

Jan

2 respostes a “El Profund Missatge de Marie Kondo i la Màgia de l’Ordre”

Totalment d’acord , Jan.
A mi també em va impactar molt aquest llibre.
Em va agradar molt la manera en que la autora li atorga sentiments als objectes, recordo quan parla dels mitjons, que suporten el nostre pes tot el dia, pobrets , i que, per tant, quan son al calaix els hem de posar be perquè descansin.
I també em va impactar molt quan diu que si no llencem el que no ens fa falta es que vivim en la carència.
Es molt bo quan explica el seu mètode per buidar armaris i llibreries. A mi m’ha servit molt.
Gracies Jan.
ISABEL

Sí, sens dubte té moltes idees molt interessants i reveladores. Per a mi, la Marie Kondo és algú que ha vingut al món amb una missió molt clara i important. Una abraçada!

Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.